Nickerie -

Go to content

Main menu:

Nickerie

Nickerie is een district in het noordwesten van Suriname  en ligt aan de monding van de rivier de Corantijn, grensrivier tussen Suriname en Guyana. Het district beslaat 5.353 km² en heeft 36.639 inwoners. De hoofdplaats is Nieuw-Nickerie, gelegen aan de rivier de Nickerie. Een andere bekende plaats is Wageningen.

Belangrijkste bron van bestaan is rijstbouw. Daarnaast wordt er ook gedaan aan visvangst op de Corantijn en Nickerie rivier. Veeteelt van voornamelijk runderen, maar ook schapen, geiten, kippen en doksen (eenden) worden er gekweekt. Er wonen voornamelijk Hindoestanen, maar ook Javanen, Creolen en Chinezen.

Dit district staat onder toeristen vooral bekend om haar gastvrijheid. Wilt u de drukte van een grote stad ontvluchten, dan kunt u het best terecht in Nickerie. Nickerie heeft ook een heel aangename klimaat, vanwege de ligging aan de kust.

Algemene Informatie over Suriname:

Ligging
Suriname ligt in Zuid-Amerika, net iets ten noorden van de evenaar. In het zuiden grenst het aan Brazilië, in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan het Franse over-zeese departement Frans-Guiana en in het westen aan de voormalige Britse kolonie Guyana.

Hoofdstad
Aan de linkeroever van de brede Surinamerivier ligt de hoofdstad Paramaribo. De naam zou zijn afgeleid van Parmurbo, een inheems dorpje uit de zeventiende eeuw. Paramaribo is eenuitgestrekte stad met weinig hoogbouw. Het historische stadscentrum kenmerkt zich door wit geschilderde monumentale houten panden met een onderbouw van rode bakstenen. Vanwege de historische waarde plaatste de VN-cultuurorganisatie UNESCO de binnenstadin 2002 op de Werelderfgoedlijst.

Naam
In de drie Guyana’s woonde ooit de inheemse stam ‘Surinen’. Naar deze stam zou Suriname zijn genoemd.

Oppervlakte
Suriname heeft een oppervlakte van zo’n 164.000 vierkante kilometer (circa vier keer zogroot als Nederland!). Een groot deel van het land is bedekt met ongerept tropisch regen-woud.

Bevolking
Suriname heeft ongeveer een half miljoen inwoners met voorouders uit alle windstreken. De gevarieerde samenstelling van de bevolking vindt haar oorsprong in de koloniale tijd. De oorspronkelijke bewoners, de inheemsen, kregen te maken met Europese (vooral Nederlandse) overheersing. Vanaf 1650 stuurden de koloniale machthebbers Afrikaansenegers als slaven naar Suriname. Hun nakomelingen worden tegenwoordig aangeduid als Afro-Surinamers of creolen. De Marrons zijn afstammelingen van weggelopen slaven. Rond en na de afschaffing van de slavernij, in 1863, kwamen contractarbeiders uit India, Indonesië en China naar Suriname om te werken op de plantages. In de koloniale tijd vestigden zich ook Joden, Libanezen en Europeanen zich in Suriname. Na die tijd kwamen erook Haïtianen, Brazilianen, Chinezen en Guyanezen.

Talen
De officiële taal is het Nederlands, maar Suriname kent nog zo’n twintig andere talen. De lingua franca, de algemene omgangstaal, is het Sranan Tongo, met woorden van Afrikaanse, Engelse, Portugese en Nederlandse oorsprong. Het Sarnami is een Surinaamse variant van het Hindi die veel wordt gebezigd door de Hindostanen, de Surinamers van Indiase afkomst. Ook veel Javanen, Chinezen, Marrons en Inheemsen spreken nog hun eigen taal of een variant daarvan.

Klimaat
Suriname heeft een tropisch, vochtig klimaat, met temperaturen die variëren van 23 graden (‘s nachts) tot 37 graden Celsius (‘s middags). Er zijn droge en natte seizoenen.

Staatsbestel
Een democratische republiek met een president aan het hoofd. De Nationale Assemblée, het hoogste politieke orgaan, telt 51 volksvertegenwoordigers.

Munteenheid
De Surinaamse Dollar (SRD) is gelijk aan 100 centen. Sommige hotels en grote winkelzakenaccepteren vreemd geld en creditcards. Vreemde valuta kunt u veilig wisselen bij de handelsbanken en cambio’s.
Geldtransacties op straat zijn af te raden. Met sommige bankpasjeskunt u Surinaamse Dollars pinnen bij de geldautomaten.

Electriciteit
Vrijwel overal 110/127 volt/ 60 hertz. Grote hotels beschikken doorgaans ook overaansluitingen voor 220 volt

Transport
Het Surinaamse wegennet bestaat uit verharde en onverharde wegen met een totale lengtevan 9.000 kilometer. Het verkeer rijdt links. Het Nationaal Vervoers Bedrijf en particulierelijnbussen verzorgen openbaar busvervoer. Daarnaast zijn er veel taxibedrijven. Ook zijn opverschillende adressen in Paramaribo ? etsen te huur. Internationale vluchten landen op de Johan Adolf Pengel International Airport, zo’n 45 kilometer ten zuiden van Paramaribo. Van de luchthaven Zorg en Hoop in Paramaribo vertrekken vliegtuigjes en helicopters naar airstrips (kleine vliegveldjes) in het binnenland. De rivieren van Suriname zijn over het algemeen goed bevaarbaar.

Telecommunicatie
In Paramaribo, de kuststrook en in sommige binnenlandse dorpen staan telefooncellen. Belkaarten zijn te koop bij het telecommunicatiebedrijf Telesur, bij postkantoren en bij demeeste buurtwinkels en supermarkten. U kunt zich ook laten (terug)bellen in zo’n telefooncel;het nummer staat op de gele overkapping. Het internationale toegangsnummer totSuriname is 00597. Collect belt u via 156 (naar de Verenigde Staten) en 157 (naar Nederland). Doet u dat meteen mobiele telefoon, dan worden lokale gesprekskosten afgetrokken van uw beltegoed. Het gebruik van een buitenlands gsm-toestel kan, maar is erg duur. Wilt u tegen binnenlandstarief bellen, dan kunt u de eigen SIM-kaart tijdelijk vervangen door een Surinaamsexemplaar. Het is dan wel handig om een regiovrij (SIM-lockvrij) toestel mee te nemen. Een SIM-kaartje koopt u voor 18 US-dollar bij Telesur en bij telefoonwinkels. U dient zich wel te legitimeren. Wilt u internetten? In Paramaribo vindt u in elke wijk een of meer internetcafé’s. In sommige districten kunt u eveneens een bezoekje aan cyberspace brengen.

Vereisten voor binnenkomst
Een geldig paspoort en eventueel een geldig visum. De vreemdelingendienst van de politievindt u op de hoek van de Mr. J. Lachmonstraat en Dr. Ir. H.S. Adhinstraat, in het gebouwvan het ministerie van Openbare Werken. Telefonisch bereikt u de vreemdelingendienst via 532109. Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts en cholera is alleen nodig als u uit een besmetgebied komt.

Accommodatie
Paramaribo heeft verschillende grote hotels met goed voorziene kamers en airconditioning. De kwaliteit van kleinere hotels, pensions en guesthouses is doorgaans redelijk. Verder is er een groeiend aanbod van vakantiewoningen en appartementen. Ook het westelijke stadje Nieuw-Nickerie beschikt over hotels, pensions, guesthouses en huurwoningen. Elders in de kuststrook staan eveneens enkele hotelletjes en guesthouses. In het binnenlandis de accommodatie doorgaans iets eenvoudiger. Sommige dorpen beschikken over een logeergebouw, maar er zijn ook lodges in fascinerende natuurgebieden. Dichterbij de stadkunt u terecht in verschillende vakantieparken.

Cuisine
Het aanbod van de vele restaurants en eethuisjes is bijzonder gevarieerd. Geniet van smakelijke Javaanse, Chinese, Creoolse, Hindostaanse, Koreaanse en Europese gerechten, of kies voor de internationale kaart.

Kleding
In het vochtige klimaat is lichte, katoenen kleding bijzonder aan te bevelen.

Drinkwater
In Paramaribo is het kraanwater lekker en prima drinkbaar. Gebotteld Surinaams water van goede kwaliteit is overal verkrijgbaar.

Gezondheid
Suriname beschikt over moderne ziekenhuizen, goed opgeleide artsen en gezondheidswerkers. Diverse apotheken in stad en district zorgen voor voldoende aanvoer van medicamenten. Bent u van plan, het diepe binnenland te bezoeken, informeer dan tijdig naar dejuiste malariakuur! Recente informatie vindt u bij het Bureau van Volksgezondheid, gevestigd aan de Rode Kruislaan 22 in Paramaribo.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu